NALESNIKI PUCHATKA
Naleśniki Puchatka Przepis:
4 porcje
Składniki:
1 szklanka mąki
pszennej
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
1 cytra
3 jaja
2 szklanki mleka
masło (olej)
Nadzienie:
drzem truskawkowy
lub
cukier albo miód
przybory:
1 miski
tarka
trzepaczka
patelnia
drewniana łopatka
PRZYRZĄDZENIE:
- do dużej miski wysp mąkę,cukier, sól.
- wbij jajka 1 szklankę mleka.
- dodaj resztę mleka i wymieszaj, aż nie biedzie grudek.
- przelej ciasto do dzbanka i nagrzej patelnie i wlej olej na patelni.
- wlej na patelnie trochę ciasta.
- gdy ciasto się zarumieni to go odwróć je.
Moje przemyślenia:
Nie dodaję cytryny bo mam wrażenie że pływają w cieście fusy ;) W ramach oszczędności bo jest kryzys i masło jest droższe od oleju, osobiście dodaję olej do smażenia ;) . Przepis jest dla każdego małego i dużego kucharza. Zrobi go nawet dziewięcio latek ;) Przy smażeniu wskazana obecność dorosłej osoby ;). SMACZNEGO :) PO ZJEDZENIU CAŁEJ PORCJI BĘDZIECIE SIĘ CZUĆ JAK KUBUŚ PUCHATEK ;)
ŹRÓDŁO MOJEJ WIEDZY TO : KSIĄŻKA pt. "Książka Kucharska - Disney Kubuś Puchatek"
Gratuluję Emi...
OdpowiedzUsuńŚwietny poradnik! Idę smażyć naleśniki. Cytry nie dodam bo nie mam :C
OdpowiedzUsuń