niedziela, 21 kwietnia 2013

Przepis na pieczeń Eli

Przepis na 2 dni dla 4 osób:                                                                          
składniki:
1 kg karkówki
sól
pieprz
zioła
warzywa:
marchewka
pietruszka
seler
czosnek
cebula











Warzywa kroimy w plasterki ;) 


SPOSÓB   PRZYGOTOWANIA :

  1. Mięso pospać solą pieprzem i ziołami (ja użyłam marynaty staropolskiej
  2. na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę oliwy. 
  3. warzywa pokroić w plasterki. 
  4. mięso włożyć do naczynia  żaroodpornego. 
  5. obłożyć je warwami.
  6.  nagrzać piekarnik do 180 stopni. 
  7. mięso włożyć do piekarnika na 1:00-1:30  
  8. mięso wyjąć pieczeń z piekarnika.
  9. upieczone warzywa  zmiksować  dodać trochę wody i doprawić do smaku(według uznania)., powstanie przepyszny ciemny sos :)
Moja mama miała cały weekend wolny od gotowania :))) Podałam pieczeń z ryżem ugotowanym na sypko z czerwonymi buraczkami :))) Dziękuję Pani Eli za pyszny i szybki przepis :)))
Zachęcam do wypróbowania Przepisu nawet tych najmłodszych kucharzy ;) 
Czosnek i cebula -kroimy w plasterki

Na dno wylewamy odrobinę oliwy



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 
mięso obkładamy warzywami 















1h do 1,5h


Jest udało się :D 


Ciemny sos ze zmiksowanych warzyw i sosu mięsnego








 SMACZNEGO!!!

1 komentarz: