ZEBRA
2,5 szklanki mąki + 2 Łyżki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
5 jajek
1 szklanka wody gazowanej (oranżada , sprite)
2 łyżki kakao + 1 Łyżka
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
1.Do miski dajemy całe jajka ubijając mikserem, powoli dodaję cukier
2 Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (Mieszam Mikserem ręcznym- końcówki do wyrabiania ciasta)
3. Następnie dolewam szklankę oleju po chwili cały czas mieszając, dodaję szklankę czegoś gazowanego (wody lub oranżady),
4 .Zmniejszam obroty i miksuję dalej.
5. Gdy składniki są połączą, dzielę masę na dwie w miarę równe części.
6. Do jednej części dodaję 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki - mieszamy masę
7. Do wysmarowanej tortownicy margaryną i obsypanej bułką tartą wlewamy na zmianę masę kakaową i
masę białą tak jak widać na fotografii, staramy się aby wlewane porcje były równe.
7. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, piekę ok 45 min ( Czas zależy od rodzaju piekarnika)
8. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
SMACZNEGO !!!
FOTOGRAFIE WYKONUJE MOJA MAMA KAROLINA
- SĄ ONE OBJĘTE PRAWEM AUTORSKIM
- SĄ ONE OBJĘTE PRAWEM AUTORSKIM
Było pyszne dziękuję Emi :)
OdpowiedzUsuń