ZEBRA


Składniki :

2,5 szklanki mąki + 2 Łyżki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
5 jajek
1 szklanka wody gazowanej (oranżada , sprite)
2 łyżki kakao + 1 Łyżka
1 łyżeczki proszku do pieczenia 


Sposób przygotowania

1.Do miski dajemy całe jajka ubijając mikserem, powoli dodaję cukier 
2 Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (Mieszam Mikserem ręcznym- końcówki do wyrabiania ciasta) 
3. Następnie dolewam szklankę oleju po chwili cały czas mieszając, dodaję szklankę czegoś gazowanego (wody lub oranżady), 
4 .Zmniejszam obroty i miksuję dalej. 
5. Gdy składniki są połączą, dzielę masę na dwie w miarę równe części. 
6. Do jednej części dodaję 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki - mieszamy masę  
7. Do wysmarowanej tortownicy margaryną i obsypanej bułką tartą wlewamy na zmianę masę kakaową i   
  masę białą tak jak widać na fotografii, staramy się aby wlewane porcje były równe.




7. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, piekę ok 45 min ( Czas zależy od rodzaju piekarnika) 
8. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe. 









 SMACZNEGO !!!


 FOTOGRAFIE WYKONUJE MOJA MAMA KAROLINA
 - SĄ ONE OBJĘTE PRAWEM AUTORSKIM

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty